Wij zijn uiteraard helemaal gek van de Jonatan Academie. En wanneer ik met collega’s uit Vlaanderen spreek zijn veel mensen enthousiast om ook eens een filmpje te maken. Je vind op de subpagina’s alles wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan, van handleiding, tot lesvoorbereidingen, werkblaadjes voor leerlingen en pictogrammen voor aan bord.

De verschillende lessen:

Handleiding
Les 0 De website gebruiken
Les 1 en 2 Onderwerp kiezen en scenario schrijven
Les 3 en 4 Digitaliseren met PowerPoint
Les 5 Stem opnemen
Les 6 Nabespreking en (zelf)evaluatie
QR-codes gebruiken op de computer
Een YouTube account aanmaken en filmpjes plaatsen

 

 

 

 

Algemeen demonstratiefilmpje

Een demonstratie krijgen is wellicht de makkelijkste manier om iets te leren. Als je zelf aan de slag wil om Jonatan Academie filmpjes te maken, dan deel je vast die mening. Bekijk hieronder een tien minuten durende uitleg over het maken van de Jonatan Academie filmpjes. Ik gebruik het om de leerlingen uit te leggen wat ze moeten doen, waarna ze in kleine groepjes aan de slag gaan.

Noot: maximaliseer het filmpje en zet het op HD-kwaliteit om de handleiding volledig tot z’n recht te doen komen.

Sjabloon

Download het Jonatan Academie Sjabloon

Door dagelijks te werken met kinderen met leerproblemen weten we dat soberheid en structuur goede resultaten oplevert. Door te starten van dit sjabloon krijg je een zwarte achtergrond met witte letters en pijlen. Bewaar het sjabloon op een centrale plaats (in het netwerk bijvoorbeeld). Laat de leerlingen starten door te dubbelklikken op het sjabloon. Er zal een nieuw PowerPoint-bestand aangemaakt worden op basis van het sjabloon.

Werk je nog met PowerPoint 2003?: lees dan even deze hulppagina op de website van Microsoft die uitlegt hoe je het bestand toch kan openen.

Comments are closed.