15 okt Veilig op YouTube in je klas

Het is fantastisch dat we YouTube kunnen gebruiken om onze Jonatan Academiefilmpjes gratis te delen met de wereld. Nadeel is dat we weinig tot geen controle hebben over wat er op de YouTubepagina naast onze filmpjes wordt weergegeven. En soms staan daar videosuggesties die niet geschikt zijn voor onze leerlingen. Daarom ondernemen wij drie acties: we schakelen YouTube-veiligheid in, we tonen de filmpjes op onze eigen site en we halen advertenties weg met een browserplugin.

1. Controleer dat veiligheid ingeschakeld staat

YouTube is een strenge site, aanstootgevende filmpjes omwille van geweld of “inhoud voor volwassenen” weren ze van de site. Toch zijn er ook filmpjes die niks oneerbaars tonen, maar omwille van wat er gezegd wordt toch niet voor kinderoortjes bestemd zijn. YouTube heeft daar wat op gevonden: gebruikers kunnen dat eenvoudig melden via het vlaggetje onder het filmpje. En die meldingen gebruiken ze om filmpjes  te beveiligen.

Onderaan de pagina in YouTube zie je de knop Veiligheid die standaard op Ingeschakeld staat.

image

Zolang die instelling Ingeschakeld staat krijg je onderstaande boodschap na ‘t klikken op een “gewaagd” filmpje.

image

Het verwijdert de filmpjes evenwel niet uit de lijst suggesties, dus de leerlingen hun nieuwsgierigheid wordt wel nog geprikkeld.

Bij het kiezen voor de veiligheidsmodus kan je een optie aanvinken “Veiligheidsmodus in deze browser vergrendelen”. Zelf heb ik nog niet ontdekt wat de meerwaarde daar van is. Blijkbaar maakt het geen enkel verschil als je maar met één gebruiker op je Windows PC werkt. Misschien kan je bij jouw gebruiker (als beheerder van de computer) de veiligheidsmodus inschakelen en kunnen gebruikers die géén beheerder zijn dit niet meer uitschakelen.

image

 

2. Verwijder de advertenties

Minder problematisch, maar wel vervelend is de reclame op YouTube. Op onze school filteren we alle reclame door een gratis plugin te installeren in de browser: AdBlock. Deze verwijdert alle reclameblokken van de pagina.

3. Zet het filmpje op je eigen site

Deze keuze maakten wij met de Jonatan Academie: we plaatsen elk filmpje in onze eigen website zodat we volledige controle hebben op de omgeving.  Hiervoor klikken we onder het filmpje op de knop Delen en kiezen er voor Insluiten

Wat vervolgens heel belangrijk is, is dat je de optie “Voorgestelde video’s weergeven wanneer de video is afgelopen” uitschakelt. Dit voorkomt dat er aan ‘t einde van de video verwijzingen naar andere YouTubevideo’s verschijnen.

image

 

Je kan nooit alles opvangen, kinderen die graag rondsurfen op YouTube hoeven maar enkele keren te klikken om de video’s te bekijken die ze willen. Daarom hou je steeds een oogje in het zeil als kinderen online zijn. Maar bovenstaande tips kunnen er in ieder geval voor zorgen dat toevallig op ‘t verkeerde pad raken uitgesloten is.

One Response so far.

  1. […] het blog van de Jonatan Academie heb ik drie tips geschreven die je als leerkracht helpen om YouTube te gebruiken in de […]