03 dec Op zoek naar de perfecte opname

Als er één dingetje was dat me stoorde bij het maken van de Jonatan Academie filmpjes dan was het de kwaliteit van het geluid. Ik probeerde verschillende manieren van opnemen om de stem van de leerlingen op te nemen. Maar de kwaliteit van het gebruikte materiaal verbeteren was de enige oplossing.

Stem opnemen: de hardware

Ik probeerde in het verleden drie manieren om stem op te nemen: met een microfoon aan een koptelefoon, met een ingebouwde micro in een laptop en USB-microfoon.

Ingebouwde microfoon in laptop

Elke moderne laptop heeft een ingebouwde microfoon. Maar eigenlijk was al snel duidelijk dat dit geen optie is. Die microfoon zit ìn de computer naast bewegende onderdelen als ventilatoren, harde schijf, … Je hoort die geluidjes constant in de achtergrond om nog maar te zwijgen geluidjes van de behuizing als die toevallig wordt aangeraakt. Aangezien je vrij ver van de microfoon zit, moet je het volume van de microfoon ook zo hoog zetten dat al het omgevingsgeluid mee opgenomen wordt. Je krijgt hol klinkende opnames met veel echo en achtergrondrumoer. Micros’s ìn een laptop: geen optie!

  • Kostprijs: inbegrepen in laptop
  • Voordelen: “goedkoop”, je kan het niet verliezen
  • Nadelen: slechte geluidskwaliteit

Headset met ingebouwde microfoon

Op school gebruiken we Logitech Headsets met zo’n microfoon aan. Die dingen zijn niet zo duur (tussen de 10 en 20 euro afhankelijk van het type) en bieden prima waar voor je geld. We probeerden ook al goedkopere headsets, maar door het intensief gebruik op school gaan die snel stuk. Voor het beluisteren van het geluid in educatieve (spel)programma’s zijn ze ideaal, maar voor de opname van de stem voor onze Jonatan Academie liepen we tegen problemen aan.

Ten eerste zijn onze Jonatan Academie filmpjes teamwork: leerlingen werken in groepjes van twee of drie. Dan is zo’n koptelefoon niet handig, want die werkt pas goed als ie echt vast op je hoofd staat. Die koptelefoons doorgeven geeft veel storende geluiden. Gelukkig hebben onze computers (net als veel andere desktop-computers) twee microfoon ingangen: eentje vooraan en eentje achteraan. Maar wanneer de teams met drie waren konden we het probleem moeilijker oplossen.

Een tweede probleem is dat je de ademhaling van de kinderen even sterk hoort als wat ze zeggen. Omdat hun mond zo dicht bij de micro is krijg je veel storende adem- en blaasgeluiden. Dat gaat (wanneer je er op begint te letten) bijzonder irriteren.

  • Kostprijs: 10 tot 20 euro
  • Voordelen: “goedkoop”, je kan het niet verliezen
  • Nadelen: slechte geluidskwaliteit

De iets betere USB-kwaliteitsmicrofoon

Tot mijn verrassing hoeft een microfoontje van iets hogere kwaliteit niet eens zo duur te zijn. Ik stootte op de Samson Go Mic die me 50 euro armer maakte maar wel een geluid oplevert dat duidelijk superieur is aan de andere opties. Je kan deze Samson Microfoon zo instellen dat hij enkel het geluid opneemt van de spreker die dicht bij de micro spreekt. Zo worden ongewenste achtergronden door de micro zelf weggefilterd. Ook krijg je uiteraard een veel rijker geluid.

Er werd me aangeraden om ook een “plofschermpje” te gebruiken tegen blaas- en ademgeluiden. Dat plofschermpje haalde nog eens 30 euro uit m’n zakken maar kan gelukkig ook dienen om de micro vast te maken aan de tafel. Heb je zoals onze school een microfoonhouder voor tijdens de schoolfeesten, dan is dat een nog betere optie.

  • Kostprijs: 50 euro voor Samson Go Mic + 30 euro plofscherm (bij Key Music)
  • Voordelen: Superieure geluidskwaliteit van de opname
  • Nadelen: Investering, even zoeken in configuratiescherm van Windows voor correcte instelling voor opname (zie onder)

2 Responses so far.

  1. […] terwijl de opname geschiedt. Gelukkig had ik me net een goede micro aangeschaft voor een project waar ik aan werk op school.  Heel spannend […]

  2. […] In dit blogbericht lees je dat je kan kiezen uit een usb-microfoon, een headset met microfoon of de ingebouwde microfoon in de laptop. Je leest er dat de laatste optie de minst geschikte is.  […]